Przepis na pszenno-żytni chleb, który zawsze się udaje

Od kilku lat próbuję piec własny chleb. Przetestowałam już wiele przepisów, żaden mi nie odpowiadał, aż w końcu...!


Przepis ten został już kilkakrotnie zmieniany, testowany, aż w końcu... powstał ten idealny, pyszny, domowy i przede wszystkim łatwy do wykonania bochenek.

PRZEPIS

ZAKWAS
• 4 łyżki mąki żytniej typ 2000-3000 / x5
• woda

Produkty dodajemy codziennie przez 5 dni. Zakwas powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.

ZACZYN
• 360 g mąki żytniej chlebowej typ 720
• 300ml wody
• 20 g -30 g zakwasu żytniego

Wszystko mieszamy. Pozostawiamy na noc.

CIASTO WŁAŚCIWE
• 230 g mąki żytniej typ 720
• 300 g mąki pszennej
• 400 ml wody
• 1 płaska łyżka soli morskiej



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

• Dodawać do zaczynu pozostałe składniki, dokładnie wymieszać (można mikserem) - 5 min.
• Zostawić pod przykryciem 60 min.
• Przełożyć do formy wysmarowanej olejem i posypanej otrębami żytnimi.
• Zostawiamy do wyrośnięcia 50-60 min. (czasami wyrośnie po 30 min).
• Piekarnik ustawiamy na 230⁰C. Chleb pieczemy 15 min. Następnie temperaturę zmniejszamy do 210⁰C i zostawiamy na kolejne 30-40 min.
* jeśli za szybko się zarumieni, przykryć folią aluminiową

Jak widzicie na zdjęciach, można dodawać różne dodatki. Ja najczęściej stawiam na suszoną żurawinę, czasem dodaję słonecznik, czy też czarnuszkę.

Kiedyś zamiast żytniej, dodałam tylko pszenną i też wyszedł rewelacyjny!

SMACZNEGO!



9 komentarzy:

  1. kilka razy robilam i zawsze zjadalam caly :P a przepisy rozne

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś próbowałam zrobić sama chleb ale wyszło z niego takie ... coś co nigdy koło chleba nawet nie stało hihi. Potem chciałam chleb bananowy niby prościzna też nie wyszło i od tego czasu już nie mam nerwów na takie zabawy .

    OdpowiedzUsuń
  3. Robie podobne chlebki w pracy i sa pyszne :)

    Zapraszam http://ispossiblee.blogspot.com/2018/02/kurtka-khaki-mix-stylow.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm.. wygląda świetnie! właśnie szukałam przepisu na jakiś chleb, chyba wypróbuję Twój :)
    Obserwuje i zapraszam:
    allixaa.blogspot.com - klik

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam chleb żytni, szczególnie na słodko. :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetnie wygląda! Chyba wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2018 Testacja , Blogger