Indyjskie sosy PATAK'S + przepis na klopsiki w sosie pomidorowym Tandoori

🍛KUCHNIA INDYJSKA🍛
Dzisiaj przygotowałam dla Was kulinarny post. Będzie bardzo indyjsko i smakowicie!

Zacznę najpierw jednak od samych sosów. Nigdy nie kupowałam gotowych sosów, ponieważ dbamy o to, aby jeść zdrowo, a wiadomo, że takie "gotowce" mają w składzie o wiele więcej produktów niż potrzeba. Byłam jednak ciekawa tych sosów firmy Patak's, ponieważ wyróżniały się niezwykłymi smakami od pospolitych, gotowych sosów.


Mam w nawyku sprawdzanie składów produktów. Gdy wyobraziłam sobie etykiety różnych dziwnych tego typu produktów, to byłam gotowa na wszystko. Bardzo się zdziwiłam, ponieważ nie znalazłam tam nic podejrzanego!!! Same naturalne produkty, warzywa i zioła. Żadnych konserwantów, barwników i innych niepotrzebnych syfów, które niszczą nasze żołądki.


Na pierwszy ogień poszły sosy pomidorowe - Tandoori, z którym przepis znajduje się niżej oraz Butter Chicken. W Tandoori najbardziej wyczuwałam smak wędzonej papryki. Butter Chicken był bardzo podobny w smaku, choć mniej intensywny, jednak tak samo dobry! Zostało nam trochę więcej klopsików, ale skończył się poprzedni sos, więc połączyliśmy klopsiki z następnym sosem i kolejny szybki obiad gotowy!


Pomidorowy Mild Curry z czerwoną papryką, cebulą i kokosem czeka na niedzielny obiad, jednak wczoraj skusiliśmy się na pierś z kurczaka z indyjskim sosem Śmietanowym Korma z wiórkami kokosowymi, jogurtem i pomidorami oraz ryżem. Jakie to było pyszne! Do tego wszystkiego dodałabym następnym razem jeszcze ananasa. Smak był bardzo łagodny i idealnie łączył się z soczystym kurczakiem.


Wszystkie powyższe sosy są łagodne, naturalne i przede wszystkim przepyszne! Są świetną alternatywą na szybki, dobry, domowy obiad. Dostępne są w prawie wszystkich marketach np. Biedronce za około 5 zł za słoik, który ze spokojem starczy na obiad dla 4 osobowej rodziny. Do tego, sami przygotowujemy podstawę, czyli mięso lub warzywa, dlatego mamy kontrole nad resztą dania. Jestem zachwycona tym odkryciem. Poniżej zostawiam Wam przepis na klopsiki z sosem pomidorowym Tandoori!


KLOPSIKI W SOSIE POMIDOROWYM TANDOORI

składniki:
• 500g mięsa mielonego z kurczaka
• 6 łyżek bułki tartej
• 1 dymka drobno posieka posiekana
• 1 jajko
• 2 łyżki oleju
• 2 ząbki czosnku 
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżka siekanych migdałów
• 1 słoik sosu Patak's Tandoori lub Butter Chicken

przygotowanie:
• do mięsa mielonego dodaj 1 łyżkę sosu Patak's, bułkę tartą, posiekaną dymkę, olej, jajko, wyciśnięte ząbki czosnku i sól
• wymieszaj wszystko dokładnie i przygotuj około 20 okrągłych, małych klopsików
• klopsiki smaż na patelni przez około 10 minut
• na osobnej patelni podgrzej resztę sosu, a następnie dodaj do nich usmażone klopsiki
• klopsiki w sosie możesz podać z ryżem albo ziemniakami
• posyp wszystko siekanymi migdałami

Bon Appetit!

* przepis jest autorstwa firmy Patak's, jednak został przeze mnie zmodyfikowany

Miłego weekendu!

3 komentarze:

  1. Muszę przyznać, że bardzo lubię kuchnię indyjską, tajską, czy chińską. Są to kuchnie bardzo aromatyczne i rozgrzewające. Przypadają one do mojego gustu. Dziękuję za tą recenzję. Nie znałam tych sosów, a z wielką chęcią ich wypróbuję. Muszę ich poszukać u siebie w sklepach. Dzięki! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy sposób na szybki i pyszny obiad. Taka propozycja idealnie sprawdzi się dla zabieganych. Ja mimo wszystko mam nieco więcej czasu w swoim życiu dzięki czemu mogę przyrządzać nieco bardziej czasochłonne dania, takie jak np. grillowane na grillu elektrycznym warzywa.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2018 Testacja | blog testerski , Blogger