RECENZJA: OLEJ KOKOSOWY RAFINOWANY | VIVIO
Hej ☺ Dzisiaj recenzja oleju kokosowego, firmy Vivio.
To już druga z trzech opinii o oleju kokosowym w niedługim czasie, poprzedni wykorzystałam jako kosmetyk, a ten firmy Vivio do jedzenia.
Po otwarciu szklanego słoiczka, wydobywa się przepiękny zapach kokosa. Gdy trzymamy go w lodówce, to olej staje się twardy jak kamień, gdy poleży w przyciemnionym miejscu konsystencja jest lepka, a gdy położymy np. na oknie w upalny dzień, bardzo szybko zmieni nam się w płyn. Jest bogaty w witaminy A,B,C, aminokwasy i minerały: Ca, Ze, Mg, Na, Zn, K, P.
Ten używałam do gotowania i smażenia, ale także smarowałam nim chleb, zamiast masłem. Olej jest bardzo zdrowy, zalecany szczególnie dla osób na diecie. Dlaczego? Ponieważ nie odkłada się on w tkance tłuszczowej, wiec nie podnosi cholesterolu, dodatkowo zwiększa energię i wytrzymałość, oraz zmniejsza apetyt. Potrawy na nim smażone mają zupełnie inny, bardziej aromatyczny smak. Polecany jest także dla wegetarian, zamiast tłuszczu zwierzęcego. Słyszałam, że świetnie sprawdza się także w pieczeniu, więc pewnie niedługo się zmotywuję i na weekend coś upiekę ;)
Cena 500ml tego oleju kosztuje 10,90 i można go zakupić >>TUTAJ<<.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Bardzo lubię używać oleju kokosowego w pielęgnacji, niestety skończył mi się ostatnio i muszę kupić nowy :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię używać olejek kokosowy, w kuchni jak i w pielęgnacji. ;)
OdpowiedzUsuńzastanawiam się właśnie, czy jest sens kupować rafinowany czy lepiej zapłacić więcej ale za nierafinowany.
OdpowiedzUsuńJa miałam nierafinowany również, ale jeśli chodzi o wygląd, zapach, smak i efekty to nie widziałam różnicy, pewnie jest tylko droższy ;)
Usuńale ten nierafinowany powinien zawierać więcej składników odżywczych. w końcu z jakiegoś powodu jest droższy. wiadomo, że tego się nie zauważa podczas używania ale po pewnym czasie ta różnica zrobi się istotna dla mojego organizmu. z drugiej strony ceny nierafinowanego trochę odstraszają.
UsuńUwielbiam olejek kokosowy.
OdpowiedzUsuń